In de medische wetenschap is onderzoek op gedoneerde lichamen onmisbaar. Geen enkele technologie kan het menselijk lichaam als onderzoeksobject vervangen. Het is te danken aan mensen die hun lichaam hebben gedoneerd dat de medische wetenschap de huidige stand van ontwikkeling heeft bereikt.

Wanneer u uw lichaam schenkt aan de wetenschap, bewijst u de mensheid dus een waardevolle dienst. U geeft blijk van buitengewoon engagement. Dankzij uw gift kunnen toekomstige generaties rekenen op nog betere medische zorg en een beter leven. Ook ondersteunt u de opleiding van de artsen die later uw kinderen en kleinkinderen zullen behandelen.

 Uw lichaamsdonatie draagt op drie manieren bij aan betere zorg:

1.      Ontwikkeling van nieuwe medische apparatuur en implantaten

2.     Ontwikkeling van nieuwe medische procedures

3.     Onderwijs en training van artsen in het toepassen van nieuwe of bijzondere ingrepen

Dankzij lichaamsdonaties is de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt op talloze terreinen in medisch-wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld in onderzoek naar en behandeling van diabetes, Alzheimer, kanker, multiple sclerose, ALS, artrose en artritis.

Er zijn heel veel voorbeelden van spectaculaire nieuwe procedures en ‘medische wonderen’ die alleen dankzij het schenken van lichamen ten behoeve van de wetenschap konden worden ontwikkeld en geoefend. Enkele sprekende voorbeelden vindt u hieronder.

Ontwikkeling van cochleaire implantaten

Doven en zeer slechthorenden kunnen dankzij een cochleair implantaat (CI) soms weer (wat) horen. Zo’n implantaat omzeilt het oor en geeft geluid direct door aan de gehoorzenuw. De eerste CI’s werden ontwikkeld in de jaren ’70. Lange tijd waren de apparaten omvangrijk en de operaties risicovol. De laatste jaren vinden snelle ontwikkelingen plaats, die ervoor zorgen dat de ingreep eenvoudiger wordt en de kwaliteit van het waargenomen geluid verbetert. Voor onderzoek en training bij het inbrengen van de implantaten zijn gedoneerde lichamen van essentieel belang.

Vervangen van een hartklep via de dijslagader

Het vervangen van een hartklep is normaal gesproken een ingrijpende procedure. De borst van de patiënt moet geopend worden en het hart stilgezet. Niet iedereen kan zo’n operatie aan. Om het leven van kwetsbare patiënten te redden, werd een procedure ontwikkeld waarbij een nieuwe klep via de beenslagader wordt ingebracht en uiteindelijk op de juiste plek wordt geïnstalleerd. Voordat de ingreep op  patiënten werd uitgevoerd, werd deze eerst getest en getraind op donorlichamen.